Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трайчо Трайков ще е кандидатът за президент на Реформаторския блок

Трайчо Трайков
Снимка: БГНЕС

На лидерски съвет РБ реши да предложи на Изпълнителния съвет Трайчо Трайков за кандидат-президент, а генерал Съби Събев - за вице.

Това съобщи председателят на предизборния щаб Найден Зеленогорски, без да уточни кога ще бъде заседанието на съвета:

На следващия Изпълнителен съвет, не мога да ви кажа, на коя дата ще бъде, ще поканим господин Трайчо Трайков. Трябва да има утвърждаване от Изпълнителния съвет. На срещата при господин Борисов говорихме основно за нашите приоритети и за новия политически сезон и до края на мандата, като ние потвърждаваме нашата воля и увереност да продължим активно реформите и да направим всичко възможно мандатът да бъде пълен, като разбира се в рамките на ЕНП нашето сътрудничество ще бъде дълготрайно, надяваме се и в бъдеще. Що се отнася до президентските избори, няма нищо по естествено от това с ЕНП да имаме взаимна подкрепа на втория тур, което означава подкрепа за този кандидат, който отиде на балотаж - заяви Найден Зеленогорски от Реформаторския блок. 

Министърът на отбраната Николай Ненчев, който е и лидер на БЗНС обясни, че при обсъждането на кандидата за президент на РБ той се е застъпил за кандидатурата на Гроздан Караджов. Гласовете за него обаче не стигнали:

Аз не намирам нищо смущаващо. Все пак Трайчо Трайков беше част от гражданският съвет много дълго време Ние сме работили, както на изборите за ЕП, така и на парламентарните, той е общински съветник от квотата на РБ. Ние, пак казвам, имахме решение да подкрепим Грозданв Караджов, но при положение, че той не събра достатъчно гласове, това беше най-разумното. Ние с цялата сигурност можем да заявим, че ако сме втори или трети, ние ще подкрепим кандидатът на ГЕРБ на втория тур. Това е сигурно.

Николай Ненчев оцени положително кандидатурата за вицепрезидент на Съби Събев.

Въпреки, че представителите на СДС подкрепиха кандидатурите на Трайчо Трайков и Съби Събев като кандидат-президентска двойка, по-късно лидерът на сините Божидар Лукарски е заявил, че оттегля подкрепата си и стои зад кандидата Гроздан Караджов. В петък ще има заседание на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок.

От 2009 до 2012 година Трайчо Трайков беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на ГЕРБ, а сега е общински съветник в София.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна