Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ути Бъчваров ще готви най-големия миш-маш на Фестивала на чушката в Кирково

Снимка: БГНЕС

Кирковската червена капия е известна в цяла Южна България. На чушката ще бъде посветен и есенният празник на община Кирково, който се провежда всяка година преди първия учебен ден. Идеята е да се представи един от основните поминъци на местните хора, изместил тютюнопроизводството. Очаква се на фестивала да бъдат показани техники за приготвяне на различни ястия с чушки. Амбицията на организаторите е фестивалът да се прочуе с най-големия миш-маш, който ще бъде приготвен от Ути Бъчваров.

Идеята е колкото може повече да се популяризира както производството на тази зеленчукова култура, така и в туристическия сектор, казва кметът на Кирково Шинаси Сюлейман. Надяваме се с този фестивал да популяризираме не само чушката, но и региона, допълва той.

Предстои кулинарна изложба, а посетителите на Фестивала на чушката в Кирково ще могат да опитат и домашна лютеница, приготвена от кирковска червена капия.

Гостите на фестивала имат шанса да се разходят и до съседното село Шумнатица, където се намира най-старата действаща воденица на възраст повече от 100 години, която е туристическа атракция.

Фестивалът на чушката в Кирково започва на 10 септември точно по обед.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна