Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

3 септември - Международен ден на лешоядите

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: БГНЕС

След 15 години упорита работа, екипът на Зелени Балкани, Фондът за дивата флора и фауна и Дружеството за защита на хищните птици имат основание да обявят новината: може да се приеме, че белоглавият лешояд вече е възстановен в България, в районите на Стара планина и Кресна (Пирин). Това става след загнездването на 25 двойки и отглеждането на 11 малки пиленца в трите, както биолозите ги наричат, „целеви райони”: Врачански Балкан, Котел, (Сливен) и Кресна (Пирин). Събитието е с международно значение. Така след близо 7 десетилетия, лешоядите отново се завръщат и стават неделима част от българската природа. Младото попълнение има за кръстници 11 от най-значимите природозащитници и учени от Европа.  
Кои са личностите, чиито имена ще летят на крилете на тези горди птици, може да научите от следния линк
От голямо значение за работата на българските еколози, орнитолози и биолози, е признанието в списъка на тези европейски  специалисти да има българин. Това е инж. Николай Ненчев, директор на Природен парк „Врачански Балкан”. Освен него, в предаването ще чуете Виолета Макавеева. Когато в наши дни се излюпи първото белоглаво лешоядче в България. Тъкмо нейното предложение спечели в Националния конкурс за избор на име. „Ако е момиченце, да е Първолета. Ако е момченце - Първолет”. Предложението се хареса на всички. А какво прави днес Първолет? Ще научим по време на разговора с Виолета Макавеева. Като горда кръстница на Първолет, тя грижовно следи всяка новина за лешоядите, не само в България. От нея всеки би могъл да научи много за полезността на птиците за тяхното опазване, за ролята им в биологичното разнообразие.   
На 3 септември е Международният ден на лешоядите. Винаги е в първата събота на септември. По този повод Дирекцията на  Природен парк „Врачански Балкан” кани всички любители на зелените пътеки и небесните маршрути заедно да отбележим този ден. Сборният пункт е в 8.00 ч. в центъра на село Долно Озирово.
Врачански Балкан е сред малкото места, където може да направите приятен орнитоложки маршрут с обект на наблюдение - белоглавите лешояди. А вие се подгответе за разходката: ще бъдат необходими удобни дрехи, обувки, вода и нещо леко за похапване. За птиците, ако имате, вземете и бинокъл.
Белоглавите лешояди са най-големите птици, които се срещат на територията на този парк. Имат размах на крилете към 3 метра. Видът е включен в Червената книга на България. Още от древността хората са почитали тези птици, осъзнавали са безценната има роля на удивителни санитари на природата. Днес, за съжаление, заради човешката жестокост и незнание, видът е на път да изчезне от лицето на Земята. От нас зависи да познаваме и разбираме ползата от тези птици, какво изключително богатство представляват за устойчивото развитие. Колко са видовете лешояди, характерни за България? Да чуем верния отговор от Елена Тилова, която също се е посветила на каузата за опазване на лешоядите в България.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.