Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Керамика от Судан на Панаира на занаятите в Етъра

Снимка: БГНЕС


Пъстри черги, писани чинии, везани кърпи и шарени терлици редом до керамични фигури от Судан, пресъздаващи племенни сватбени ритуали – това се случва на Международния панаир на традиционните занаяти, който се провежда под открито небе за 14-ти път в Етнографския музей „Етър“ край Габрово.

Десислава Тихолова, която плете мъниста, разказва за „Хоризонт“, че това не е просто занаят:

Формите, в които те се подреждат имат символно значение и кодирано послание, което сме носили в много по-старите времена. Това са разказани митове, същото се отнася и за бродерията. Това трябва да се съхранява, защото е лицето ни пред света. 

Самодейци от местни читалища допълват пейзажа на панаира. Във фокуса на тазгодишното издание на форума на занаятите е тъкачеството. Представени са характерни за отделни райони от страната занаяти, както и използването на старинни технологии – 92-годишната Стойна Кръстанова е изложила свои художествени текстилни произведения.

Любопитството към наследеното от миналото е живо, смята  доц. Красимира Кръстанова, преподавател в Пловдивския университет, според която интересът към старата българска култура и изкуство ще се задълбочава.

Малки и големи сядат на грънчарското колело и с помощта на майстор източват глина, а писъкът на гайда озвучава Етърската чаршия.

Още за атмосферата и излъчването на празника на занаятите – в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна