Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нюх" на Емил Минчев - намигване към образците на криминалния жанр

Криминалната фантастика „Нюх“ ще бъде представена в рамките на пътуващото книжно изложение Алея на книгата през тази седмица в София. Автор е преводачът и редактор Емил Минчев.
 
Действието се развива в бъдещето. Като всеки автор в този жанр се опитах да направя прогноза как ще се развие светът, сподели в интервю за „Хоризонт“ Емил Минчев:

Ще стане омешване. Всички живеем заедно и от това произтичат най-различни проблеми и парадокси.

Място на действието е градът Унтерщат – подземен град – разраснало се миньорско селище, което се е превърнало в мегаполис. Историята е много заплетена, а за разлика от повечето детективи главният герой Бънк Ромеро е семеен човек. Има няколко паралелни и свързани криминални случая.

Това е детективска история, издържана в най-добрите традиции на жанра, уверява авторът, който е добър познавач на криминалния жанр:

Това, което много ме привлича, е криминален роман на два пласта – не само кой е извършил престъплението, а как – т.е. това е т.нар. убийство в затворена стая, когато има допълнителен пласт на мистерията.

Опитах се да напиша книгата така, че читателят да не я остави и за миг, твърди още Минчев.

Запитан дали е илюзия в бъдещето престъпността да намалее той посочи:

В бъдещето ще има престъпност, защото хората са си хора, подвластни на слабости и пороци. Изчезването на престъпността е блян.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна