Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Пандова: Настояваме за модерна терапия за децата с диабет

Четири основни искания, свързани с обезпечаването на консумативи за добър контрол върху диабета са заложени в петиция в подкрепа на пациенти и родители на деца с диабет. До момента петицията е подкрепена от близо 2 хиляди души и предстои внасянето й в здравната комисия на парламента.
 
Държавата е длъжник на децата с хронични заболявания, отбеляза в интервю за „Хоризонт“ Росица Пандова, председател на УС на сдружение "Култура без граници" и инициатор на подписката:

Грижата за тях е поставена някъде в ъгъла. Те са угнетени още от детска възраст затова, че нямат подкрепа и това ще даде своите плодове рано или късно.

Безплатната помощ, която държавата сега предлага е далеч от модерните, съвременни методи за поддържаща терапия на диабета, категорична бе Росица Пандова:

За да добиваме ясна представа за нивата на кръвната захар, на ден понякога бодем децата и по десет пъти. По света децата се контролират с т.нар. сензори. И ние искаме най-модерното или поне най-адекватно следене на кръвната захар – чрез сензори. Да не бодем децата и пръстчетата им да приличат на игленици. Ние искаме децата ни да бъдат като всички останали и с този поставен сензор да има веднъж на 14 дни едно убождане. По-малко травматично за децата. По-добър контрол за родители и за лекари.

Още за проблемите на децата с диабет и техните семейства - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна