Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заглъхващият живот в добричкото село Александрия - бурени и тишина

Манастирът "Св. Пророк Илия" недалеч от село Александрия
Снимка: Румен Стоичков

Неотдавна едно малко българско селце отбеляза 138 години от основаването си. Историята му е далеч по-стара, но новото му летоброене започва от 1878 година след Берлинския договор, когато Добруджа е разделена на две части - Северна и Южна.

Първите заселници в село Александрия в община Крушари, Добричка област, са дошли преди 138 години, разказва Живка Костадинова:

Когато научават, че по силата на Берлинския договор Добруджа се разделя на две - Северна и Южна и че село Калнии остава извън пределите на България, тогава нашите предци тръгват на път за България, където намират място и изграждат селото. Първите родове, общо заселниците били към 45 рода.

Някогашното турско село е изоставено от жителите му след Освобождението и оживено с български преселници от румънското Калнии, в което дедите им са се отзовали след Руско-турската война от 1828-1829 година, разказва Донка Трифонова, която е читалищен секретар:

Още с идването на първите българи е открито училището, построена е църква. Всичко това се прави с дарения на българите, които са се заселили в това село.

Глинени съдове, открити в местността Гювечите са дали убедителни доказателства на учените, че поселение тук е имало и по време на траките и на римската империя.
През 1892 година покръстват селото на Александрия, то носи името на руския цар Александър Велики, обяснява още Донка Трифонова.

Някога в Александрия чешмата, училището, читалището и църквата са правени с дарения и усилията на местните хора. Към 800 са били жителите му в най-добрите за селото години. Днес са петдесетина, няма детска градина, училище, липсва и магазин.

Село Александрия или буренясалото село, както го нарича кметът Костадин Костадинов, няма програма за заетост, няма кой да чисти, а бурените прикриват красотата му.

Местната църква е била срината след две наводнения, но хубавото е, че наблизо е възстановеният и единствен в Североизточна България манастир, наречен "Свети пророк Илия". Той се намира в местността Текето на четири километра отстояние по черен път, който няма преминаване, ако завали сняг или дъжд, казва отец Андрей. Има легенда за чудодейните сили на водата му.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна