Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова система за електронно таксуване в градския транспорт в Бургас

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Нова система за електронно таксуване в градския транспорт работи от днес в Бургас. Нововъведенията са част от проекта "Интегриран градски транспорт". Пътниците ще пътуват с пластмасови електронни карти.

Електронните карти дават възможност на всеки пътник да ги зареди със срочен абонамент, ако ползва намаление от държавния и общинския бюджет, или с пари в електронното портмоне, които може да ползва без ограничение във времето. С новата система се въвежда времево пътуване. То дава възможност за неограничен брой прекачвания в рамките на 45 минути, съобщи инж. Петко Драгнев, управител на общинския превозвач "Бургасбус":

Призивът ни към всички бургазлии е – колкото и рядко да пътуват, вземат си една карта, която се дава напълно безплатно, от там нататък, според своето желание, зареждат средства вътре и пътуват съвсем безпроблемно. Ще има период, в който всички трябва да свикнем с идеята, че искаме да свикнем, не с идеята, че не искаме това да стане добра практика в Бургас.

Друго важно нововъведение е, че пътниците трябва да се качват в транспортното средство единствено от първата врата. Така се улеснява самотаксуването и продажбата на билети. Втората врата ще се използва от пътници с ограничена мобилност и граждани с детски колички.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна