Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вилиан Стефанов прекоси три планини и реки в експедицията "Речен път - България от край до край"

Снимка: личен архив Вилиан Стефанов


Вилиан Стефанов прекоси три планини,три реки  с каяк, като измина 450 километра за 25 дни  при експедицията "Речен път - България от край до край". Стефанов, който е и един от създателите на сдружение "Забравената България", обясни в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" как точно е протекло самото пътуване:

Тръгнах пеш от българо-гръцката граница в посока север, преодолях Родопите пеша. Спането беше на хамак, а там, където теренът го позволяваше, просто спях на земята. За щастие през по-голямата част от времето атмосферните условия бяха благоприятни. След това отсечката от град Девин до Пловдив изминах по река, по различни язовири – "Цанков камък", язовир "Въча", язовир "Кричим", река Въча. Беше изключително динамично, защото трябваше да е придвижвам с каяк. След това продължих пеш от Пловдив, пресякох Стара планина при връх Ботев и от другата страна слязох в град Априлци. От град Априлци стигнах до Ловеч и от Ловеч по река Осъм до Дунав.

Вилиан Стефанов обясни и какви са били трудностите в пътешествието:

Много трудни моменти имаше, в интерес на истината. По етапи може би при самото започване в Родопите, една изключително дива местност, където се загубих няколко пъти, изключително непроходима, с труден терен за преминаване. След това по спускането на реките и язовирите, там също имаше много трудни моменти, защото това е едно физическо натоварване. Психологически също, защото знаете, че когато човек е сам на път, разчита изключително само на себе си.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна