Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български и американски самолети започнаха съвместна охрана на българското въздушно пространство

| обновено на 09.09.16 в 15:12
Снимка: БГНЕС

Американски самолети F-15 и български МиГ-29 започнаха съвместна охрана на българското въздушно пространство. Мисията ще е само за седмица. Министърът на отбраната Николай Ненчев посочи, че дори и след това България сама също е готова да охранява въздушното пространство. 
Началникът на отбраната е там, на Граф Игнатиево днес, всичко е наред
След тази една седмица продължаваме сами. Както неведнъж съм твърдял, имаме необходимите изправни, достатъчно изправни МИГ-29, с които и сами бихме могли да се справим. С Полша продължават разговорите. Това е една инициатива на НАТО, среща на върха в Уелс, така че ние се придържаме към нея и ще продължим разговорите. Надявам се да постигнем споразумение и в този смисъл.


В началото на годината парламентът разреши съвместна охрана на българското въздушно пространство. Включването на американските самолети беше одобрено от правителството на 24 август. Тогава министърът на отбраната Николай Ненчев поясни, че това ще важи за срока от 9 до 16 септември и че разходите за едноседмичната мисия ще бъдат поети от Съединените щати: 

Още веднъж казвам, че това е мирновременна мисия по инициатива на НАТО. Ние изпълняваме своите ангажименти.

Решението за съвместна охрана беше официалният повод оставка да подаде командващият Военновъздушните сили Румен Радев, който сега е кандидат-президент, издигнат от БСП.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна