Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Панчугов: Партиите в РБ нямат желание да привлекат хората, които са гласували за тях досега

Христо Панчугов
Снимка: БГНЕС

Основният въпрос, който седеше пред Реформаторския блок, е дали да се издигне кандидат, който да бъде опозиционер, и доколко той да бъде общ кандидат с ГЕРБ. Това коментира в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" политологът и председател на "Синьо единство" Христо Панчугов.
 

Най-големият въпрос, на който българската общественост не получи отговор, е в крайна сметка извън това коя ще е личността на РБ, защо това ще е личността на РБ?

Според Христо Панчугов не изглежда от Реформаторския блок да имат желание да привлекат хората, които са гласували за тях на парламентарните избори:

Партиите не излъчват единство, нямат единно послание, нямат единна оценка на ситуацията в България.

По думите му, тези президентски избори ще бъдат сигнал в много отношения – както за самите ГЕРБ, така и за самите реформатори.

Ако ГЕРБ излязат достатъчно силни от тази битка, ако има категорично мнозинство от тях, аз не очаквам тази коалиционна формула да бъде продължена твърде дълго.

Според Панчугов Трайчо Трайков е станал компромисен кандидат:

Президентската институция е изключително важна, защото в ключови моменти може много ясно да предреши посоката на страната. Това обаче изисква политическа подкрепа, която е отвъд рейтинга на кандидата за президент. Такава политическа подкрепа се намира в структури, принципи и идеи. И когато първата ти заявка като кандидат за президент, че България се движи в авторитарна посока, и ти ще бъдеш гарантът това да не се случи, не може втората да ти е – "някои министри в това правителство работят добре". Просто няма как това да се случи. Аз разбирам, че подкрепата за Трайчо Трайков в самия Блок е била условна на това все пак да харесваме управлението на нашите министри. Проблемът е, че тази заявка минава отвъд опозиционността и показва компромис.

Цялото интервю на Силвия Великова с Христо Панчугов чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна