Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Чуждестранните електронни издания коментират снощното руско-американско споразумение за Сирия.
Сделката бе постигната след десет месеца провалени договорености за примирие и при спрени усилия за политическо уреждане на Сирийската война. В случай че бъде приложена успешно, тя ще намали насилието и ще доведе до съвместни операции на САЩ и Русия срещу ислямските екстремисти, сочи „Ню Йорк Таймс“.
Московският „Комерсант“ определя споразумението, което позволява да бъде установено не само ефективно сътрудничество срещу тероризма, но и разширяване на хуманитарните доставки за нуждаещото се население, като „дипломатически пробив“. За постигането му бяха нужни 14 часа преговори в Женева между руския външен министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Джон Кери, изтъква вестникът. „Комерсант“ привежда и една забавна подробност. В хода на преговорите в швейцарския град Кери трябвало да съгласува позицията си с Вашингтон, но отговорът от там се забавил. За да се извини пред Лавров, държавният секретар изпратил на руския си колега пица. Лавров пък я предложил на журналистите, които също чакали пробива на дипломатите. Те, на свой ред, поискали от руския министър водка заедно с пицата, пише „Комерсант“ и добавя, че не им се наложило да чакат дълго за питието.
Зюддойче Цайтунг“ помества подробности около френско-германските планове за реформи в отбранителната политика на Европейския съюз. Фокусът на предложенията на военните министри Жан-Ив льо Дриан и Урсула фон дер Лайен е върху създаването на общ и постоянен генерален щаб на Европейския съюз, с общо сателитно разузнаване, логистично командване и медицинска служба. Предвижда се и общо офицерско училище и учебна програма. Европейските държави, които се съгласят с плана, ще трябва да синхронизират не само военното планиране, но и финансовата си политика. Планът предвижда също общ бюджет за изследвания в областта на военните технологии и общото им производство. Той може да бъде реализиран на различни скорости от различните държави, без да е необходимо пълно единодушие. 
Това е втората подобна инициатива на Париж и Берлин от последните седмици. В края на миналия месец министрите на вътрешните работи на двете страни излязоха с общ план за укрепване на вътрешната сигурност и борба с тероризма. След решението на Великобритания да излезе от Евросъюза, канцлерът Ангела Меркел и президентът Франсоа Оланд са решени да демонстрират силата на Съюза и да го подтикнат към по-голяма сплотеност. Много от съвместните проекти и най-вече във военната сфера, бяха замразени досега заради британското вето, сочи „Зюддойче Цайтунг“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна