Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на Балканския Зелен пояс – празничен и нестандартен

БНР Новини
Село Левка разположено в Сакар планина
Снимка: Елена Будинова

Балканският Зелен пояс е част от Европейския Зелен пояс на Стария континент. За първи път денят ще бъде отбелязан в българското погранично село Левка, община Свиленград, на 24 септември 2016 г. За да си го обясните по-лесно, представете си нещо като матрьошка: село Левка е малката фигура, която влиза в Балканския, а той на свой ред, в Европейския Зелен пояс. Колко е дълъг този паневропейски екологичен коридор? – 12 500 км! Простира се по протежение на бившата Желязна завеса: от Баренцово море на север, до средиземноморския юг на Европа! В него се побира „зелена съкровищница“ от огромно биологично разнообразие.
Балканският Зелен пояс, който обхваща южната част на Европейския Зелен пояс, преминава през територията на 9 страни. За наша радост България е важна част от опазеното природно и културно наследство.
Малкото селце Левка е разположено на изключително интересно място: в планината Сакар, близо до гръцката и турската граница. Наоколо – изобилие от културни и природни забележителности, плюс благодатни терени за хубаво вино. В Левка има Демонстрационен и информационен център. Екипът от Левка и техните колеги от „Зелени Балкани“, Спасителния център за диви животни – Стара Загора, успешно работят по Програмата за освобождаване и адаптация на белошипите ветрушки, Програма LIFE на Европейския съюз. Тези доскоро сериозно застрашени от изчезване птици вече са естествена гледка в околния пейзаж.
Всеки празник събира деятели, съмишленици, приятели и любопитни гости. За 24 септември организаторите в Левка искат да е интересно и забавно за всички. Затова с много любов и старание подготвят програма, в която да има много настроение, познания и нетрадиционни артистични средства, като например, „Изложба в обора“.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна