Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на спектакъла "Вълци" в Пловдивския драматичен театър

Премиера на спектакъла "Вълци" на Пловдивския драматичен театър ще се състои тази вечер в програмата на фестивала "Сцена на кръстопът". Той е по книгата "Трънски разкази" от Петър Делчев с драматизация на Александър Секулов и режисьор Диана Добрева.

Във "Вълци" българинът прави опит да се споразумее и с Бога, и с вълка. Между актьорите са Герасим Георгиев – Геро, Ивана Папазова и трупата на пловдивската Драма. 

Преди премиерата екипът е притихнал, до нивото на смирение...когато се очаква раждането на един спектакъл - като чудо.

Срещнах сродни души в тук, казва режисьорката:

Носим в главите си еднакви видения  за театър. Големите дела не са големи, защото са големи, а защото са мечтани, а това е най-хубавото. Театърът те отвежда в други светове, където сърцето не издържа от толкова красота... Последният дъх в спектакъла не е вълчият вой, нито словото, а е любов...

Драматургът Александър Секулов:

Беше много трудно, но има смисъл да се продължава, защото тая ежедневна религия на успеха, на печалбата ще ни довърши... Не може да се живее само с победа. Трябва не да си правиш лични паметници, а да придвижиш напред цялото разбиране за театър. 

Театърът е опит да се намери смисъла на съществуването и това прави. Разбира се, трябва да има публика и билети, но трябва да има и въпросите: Кои сме, къде сме, какви са отношенията ни с Господ, има ли такива.

Другата постановка от "Сцена на кръстопът" е на Народния театър – "Ничия земя". Спектакълът, който се играе в Камерната зала, е по филмовия сценарий на Данис Танович с режисьор Стоян Радев. Сюжетът е за войната в бивша Югославия през 90-те години. Героите воюват, като не могат дори да определят защо и как е започнало всичко, но убиват. И така създават безкрайната инерция на унищожението.

В съпътстващата програма на фестивала ще се проведе кръгла маса на тема "Алтернативни източници за финансиране в областта на културата: проблеми и възможности". Участниците ще дискутират сегашните практики и необходимостта от промени в Закона за меценатството.

Интервюто с режисьора Диана Добрева е в звуковия файл.

Драмататургът Александър Секулов и директорът на Пловдивския театър Кръстю Кръстев също са тук.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна