Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вавринка с първа титла в първенството на САЩ

Стан Вавринка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стан Вавринка победи Новак Джокович с 6:7, 6:4, 7:5, 6:3 и за първи път спечели титлата в Откритото първенство на САЩ по тенис. Трофеят е трети за швейцареца от състезания, валидни за Големия шлем, след шампионата на Австралия (2014 г.) и Ролан Гарос (2015 г.). И трите пъти Вавринка стигна до титлите след успехи срещу сърбина. 

Срещата ще се запомни и с друго – във втория сет на четвъртия сет Джокович получи схващане на крака и допусна пробив на сервиса си. Швейцарецът поведе с 3:0, а Ноле все по-трудно се предвижваше и при 1:3 поиска медицински таймаут, който предизвика след мача много спорове. Според правилата медик няма право да се намесва при схващания. Освен това таймаутът му бе даден след четвъртия гейм, а не при следващата почивка. Джокович посочи като причина проблем с палците на краката, което също предизвика възмущение. Ситуацията обаче не разконцентрира Вавринка и в крайна сметка той стигна до победата. Новак отново получи медицинска помощ и продължи битката, но нямаше сили да спре устрема на съперника. 

Дани Валверду, треньорът на Григор Димитров, написа: Голяма грешка от страна на рефера да позволи медицински таймаут при 3:1 в четвъртия сет.

Самият Вавринка обясни по-късно, че голямото му притеснение е било да не изстине, докато тече паузата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна