Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мигрантската криза, икономическият растеж и общият енергиен пазар - приоритети на българското европредседателство

Любомир Иванов
Снимка: www.csd.bg

Мигрантската криза, икономическият растеж и общият енергиен пазар ще са сред приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Ръководителят на националния център по подготовка Любомир Иванов ще обсъжда в естонската столица Талин работата на т.нар. "Тройка" - Естония, България и Австрия. Председателството и на трите държави беше изместено с шест месеца напред заради решението на Великобритания да напусне Съюза.

Приоритетите, които можем да си поставим по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, са ограничени в рамките на плана "Европа 2020", обясни вицепремиерът Меглена Кунева:

Извън „Европа 2020“ няма как да си измислиш приоритет, само защото на теб ти е важен, само на твоята страна.

Съветите са само девет. Не са по всичко. Няма например Съвет по туризъм, колкото и туризмът да е изключително важен за нас.

За първи път приоритетите по време на председателството на Съвета на Европейския съюз се обсъждат в новия формат. Според Любомир Иванов, приемствеността по ключовите теми е изключително важна. Затова в Талин той ще постави въпроса за въвеждането на т.нар. "интелигентни граници":

Защото един от големите проблеми в ЕС и въобще в Европа е, че е много трудно да се ориентираме кои са наистина хората, които се спасяват от тежки кризи и кои се възползват от ситуации, включително, представяйки съвършено погрешна информация.

Свободното движение, правото на работа и на живот в  дадена европейска държава за граждани от трети за съюза страни, може да бъде уредено чрез синята карта, по подобие на зелената карта в САЩ, обясни още Любомир Иванов:

Синята карта, която донякъде наподобява концепцията за зелена карта в САЩ, само че в по-сложна конфигурация, тъй като ЕС е все пак съюз, а не е единна държава.

Изключително важен приоритет ще бъде икономическият растеж, конкурентоспособността и възможностите за малките и средни предприятия да разгърнат бизнеса си. Енергийните въпроси също са важен приоритет за българското председателство, изтъкна Любомир Иванов.
 
В сравнение с много страни от ЕС, които отдавна са развили колективност, реверсиране и прехвърляне на енергийни потоци от една посока в друга, страните от Централна и Източна Европа, по някакви причини, имат по-голямо предизвикателство, особено ние.

За подготовката на българското председателство предстои да се направят множество подобрения - ремонт на НДК, резиденция "Бояна" и други сгради, които ще бъдат използвани за събитията. Работата ще бъде координирана от Национален център за подготовка. Ще бъдат обучени специално 1 700 души, които да работят по българското председателство.

Още по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени