Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От най-дългия и най-дълбок тунел в света до швейцарския опит в икономиката и образованието

От най-дългия и най-дълбокия тунел в света Готард до швейцарския опит в икономиката, образованието и изкуството, тези теми коментираха в интервю за предаването "Хоризонт до обед" на програма "Хоризонт" Васил Радойновски, ръководител на Секретариата на Българо-швейцарската камара, Горан Йорданов от Швейцарската образователна група и Жасмина Щалдер от "Мюзик Кампус" Балчик:

Този тунел свързва двете страни на Европа, свързва Севера и Юга. Този проход се е използвал още от дълбока древност за преминаване през Алпите. За Швейцария той има изключително значение.

Радойновски допълни:

През последните години, откакто се води статистиката за инвестиции в България, Швейцария винаги е в топ десет на чуждестранните инвеститори в нашата страна. Ние особено се гордеем с това, че все повече малки и средни швейцарски фирми откриват достойни и равнопоставени партньори в български производители. Говоря главно за индустрия – машиностроене, електротехника, електроника, металообработване.

Снимка

Горан Йорданов от Швейцарската образователна група коментира:

Ние сме дългогодишни партньори на Камарата и Швейцарската образователна група винаги е отделяла време и ресурси да бъде социална и отговорна към младите хора. За нас проектът "Домино" е една идеална възможност. Този проект стимулира заетостта сред младите, тяхното бъдеще и възможности.

Жасмина Щалдер заяви:

Културата не е първи приоритет, поне в официалните отношения между България и Швейцария. Това е може би основната причина ние да пренесем отново швейцарски опит. Когато общински администрации или държавата не се занимават пряко с определена дейност, то тогава в Швейцария на първо място идва дарителството и филантропията.

Цялото интервю с Васил Радойновски, Горан Йорданов и Жасмина Щалдер можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна