Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арман Бабикян: ООН не е терен за идеологически сблъсъци

България би изгубила от смяна на кандидатурата си в последния момент, убеден е анализаторът

Арман Бабикян
Снимка: БГНЕС

ООН не е територия за идеологически сблъсъци – между лявото и дясното, между  миналото и бъдещето, между ЕНП и ПЕС. ООН не е такъв стадион. Там не се играе този мач. Това каза в интервю за предаването "Нещо повече" политическият анализатор Арман Бабикян, според когото у нас се е получил трагикомичен спор между лявото и дясното на гърба на българската кандидатура, което е изгубило на страната ни много време и енергия.

Бабикян коментира вероятността българската кандидатура за поста генерален секретар на ООН да бъде сменена в последния момент така:

Такъв ход все още няма и това оставя надеждата, че правителството не е податливо на временен натиск или хрумвания. Подобен ход би бил трагичен за имиджа на страната ни.

Това постът да се заеме от жена би било прецедент, който дава послание за равенството между половете, а това да е от Източна Европа е част от неписаната ротация, която все пак се спазва в ООН при излъчването на генерален секретар. Идва редът на Източна Европа. И двете съвпадения работят в полза на българската кандидатура.  

Временните класирания са само индикативни гласувания, изтъкна още Арман Бабикян, като отбеляза, че резултатите не се замерват като в плуването:

Става дума за разположение на силите и изпращане на дипломатическо послание към тези, които ще вземат крайното решение. А то по никакъв начин не е ангажирано в подреждането, което всички виждаме. 

Най-константни са Антонио Гутериш и Ирина Бокова, останалите изплувания и потъвания са инцидентни при всяко гласуване, допълни в подкрепа на тезата си анализаторът.

Изборът ще бъде направен от постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, а най-вероятно от Вашингтон и Москва, прогнозира още Бабикян и определи смяната на кандидат преди финалната фаза като отговорност на плещите на премиера:

На тото с правителството отдавна не играя, но надеждата ми е, че инстинктът за самосъхранение на Бойко Борисов ще проработи. Едва ли е необходимо той да носи вина за предварително загубена кандидатура за сметка на друга, която все още има немалки шансове. Не знам по каква причина българският премиер трябва да се качва на този влак, който води към нищото. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени