Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Любенов: Eвропейските лидери са пред двойно предизвикателство – мигрантската кризата и популистките формации

Снимка: БГНЕС

Десет президенти на страни от Европейския съюз се събират в днес Пловдив, за да обсъждат предизвикателствата пред Европа. Те ще търсят общ европейски отговор на кризата с мигрантите. Надигането на крайни популистки формации в Европа пречи на намирането на общото решение на бежанския проблем в Европейския съюз. Това посочи пред "Хоризонт" в предаването "Преди всички" секретарят на президента по вътрешната политика Милен Любенов преди срещата на десетте президенти на страните от групата "Арайолуш" в Пловдив. Надеждите са ясното послание от срещата да бъде чуто от европейските лидери и на Европейския съвет тази седмица:

Политика  не се прави само кабинетно, в институциите, с конкретни решения, които се вземат. Голямата политика се прави на подобни форуми! Искрено се надяваме, че гласът на тези президенти, които днес са в България, ще бъде чут.

Обществеността знае проблемите пред ЕС, но решенията остават неформулирани поради няколко причини, коментира Любенов.

Всъщност Европа и европейските лидери днес са изправени пред едно двойно предизвикателство – от една страна – да реагират на кризата и на нейните последици, но от друга, има една не по-малко голяма заплаха в сърцето на Европа, свързана с надигането на настроения, с надигането на популистки и крайни формации, които отвътре виждаме, че играят силно деструктивна роля.

Очакванията са на форума държавните лидери да дойдат с различни позиции, но България също може да изложи своята:

През последните няколко месеца, дори години, различни държави в ЕС показват различна визия за това как да се отговори на предизвикателствата, но и как да бъде устроен, какво да бъде бъдещето на ЕС. Днес, на форума, вероятно ще има различни гледища. В това няма нищо лошо, разбира се. Важно е честно и открито да се изговорят тези проблеми. Само по този начин можем да стигнем до правилните решения за всички, тъй като не могат да бъдат решени тези проблеми едностранно.

Това е добра възможност България също ясно да изрази своята позиция, защото ние наистина много разчитаме на европейската солидарност от гледна точка на предизвикателствата, свързани с мигрантската вълна. Ако държавите поотделно, всяка една, реши да се справя с тези проблеми, това не е работещо решение.

Според експерта кампанията за избор на нов президент е закъсняла и липсват конкретни разговори. Негативната кампания няма да помогне на тези, които я практикуват, допълни той.

Аз на хороскопи не вярвам, така че ретроградният Меркурий не бих могъл да коментирам. По отношение на личностите в политиката, всяка една личност в политиката със своите действия се доказва като личност и настина това, което наблюдаваме през последните дни и седмици, като нападки и към президентската институция, мисля, че по никакъв начин не работи добре за тези политици, които ги отправят, и за стратегията, която очевидно са избрали да следват в кампанията. Аз, като политолог, мога да ви кажа, че това няма да бъде печеливша стратегия. За това би трябвало да заложат на нещо друго.

Любенов е категоричен, че е рано за коментари и спекулации по темата за българската кандидатура за генерален секретар на ООН преди гласуването на 26 септември.

Интервюто на Таня Величкова с Милен Любенов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна