Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минчо Коралски: Нуждата от реформа в грижата за хората с увреждания е категорична

Минчо Коралски
Снимка: БГНЕС

Всеки родител на дете с увреждания трябва да знае на какво може да разчита за години напред като медицинска, социална и образователна грижа. Това заяви за „Хоризонт“ Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания, по повод днешния протест на родители на деца с увреждания:

На тези въпроси държавата трябва да има ясен отговор. Изоставането е толкова голямо, че няма как да се случи за броени месеци. Популизъм е да се каже, че до края на годината или следващата година нещата ще се решат. По-важно е да имаме диалог и ясен график.

Тежко е да погледнеш един родител в очите и да не можеш да му дадеш отговор. Чрез техните нужди и техния опит можем да постигнем най-доброто решение.

Нуждата от реформа е категорична, подчерта Минчо Коралски:

Има работни групи както в здравното, така и в социалното министерство. Трябва да излезем от омагьосания кръг и модел, в който една комисия решава съдбата на човек веднъж завинаги, и то без ясни критерии.

Искаме да запазим децата с увреждания в семейна среда, а същевременно тези семейства срещат огромни трудности при отглеждането на децата, поясни още Коралски, според когото трябва да се намери начин да се стимулират тези семейства да продължават да се грижат за децата, защото социалната изолация на децата и на семействата им се превръща в сериозен социален проблем:

Няма как да разчитаме, че среща с един или двама министри ще решат проблема. Няма институция в тази държава, която да няма досег с хората с увреждания. Въпросът е комплексен и колкото по-скоро като общество разберем, че всеки има своите ангажименти, толкова по-добре.

Цялото интервю с Минчо Коралски чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна