Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Драганова: Родители на деца с увреждания искат да ги оставят пред парламента

Момент от срещата на родители и деца с увреждания с депутати от ГЕРБ
Снимка: ГЕРБ

Дали е възможно скорошно решение на проблемите на родителите на деца с увреждания обсъдиха на спешна среща част от протестиращите майки и депутати от парламентарната социална комисия от ГЕРБ. Решения по две от исканията на майките ще има след изборите, обещават от ГЕРБ.

Боряна Драганова, майка на дете с увреждания, сподели:

Моето дете е на 18, има родители с деца на по 30 години. Сещайте се за какво ходене по мъките става въпрос. Много от родителите вече искат да си оставят децата пред парламента.

Драганова заяви, че са получили обещание до две седмици да е факт работна група, която да се заеме с най-належащите проблеми. Родителите настояват за срещи с министрите на здравеопазването, социалната политика, образованието и финансите.

Като един от най-болезнените проблеми те посочват липсата на единен регистър за хората с увреждания, без значение дали са деца или възрастни, с техните нужди, а не както е досега – само регистър на заболяванията и на процента нетрудоспособност. Друг спешен въпрос за решаване са програмите за лични асистенти, които трябва да бъдат коренно променени.

Депутатът от ГЕРБ Галя Захариева съобщи, че разговорите могат да започнат най-рано след изборите и да се състоят до края на годината. Тя подчерта нуждата от провеждането на подобни политики и увери, че няма да допуснат темата да се използва популистки в предизборната кампания:

Няма да допуснем тази тема да се използва във връзка с изборите и да кажат, че си поставяме такива срещи, за да излизаме пред хората популистки. Голяма част от претенциите, които имат майките, са насочени повече към министерството като изпълнителна власт. Не може всичко с магическа пръчка да стане изведнъж, след като години наред не е правена сериозна реформа в тази посока.

Още акценти по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна