Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват произхода на средствата, с които младежите се опитаха да купят Дипломатическия клуб в Бояна

Снимка: www.dnevnik.bg

Обособени имоти могат да бъдат приватизирани, въпреки че са част от дружества в забранителния списък. Този законов текст буквално изненада депутатите от икономическата комисия в парламента, които вчера обсъдиха отчета на Агенцията за приватизация. Остана неизяснен въпросът как се определя какво е обособена част и защо парите, спечелени от продажбата ѝ, не отиват изцяло в Сребърния фонд, където по правило се събират всички приходи от продажбата на държавна собственост. До изненадващото откритие на "вратичка" в закона се стигна, след като изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов бе помолен да хвърли повече светлина върху процедурата за продажба на Дипломатическия клуб в Бояна, който е собственост на забраненото за продажба дружество АДИС.

На търга за продажбата за Дипломатическия клуб в Бояна този месец се е явил само един участник и то е дружество, представлявано от трима души, всичките на възраст под 25 години. Сделката е на стойност 8,5 млн. лева без ДДС, но още не е приключена, обясни изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов. Трябва да има яснота какъв е произходът на средствата.



В момента Националната агенция за приходите проверява собствениците на компанията "Ексклузив уеб дизайн" и чак тогава сделката ще бъде разгледана от Надзорния съвет на агенцията за приватизация. Там Статков ще гласува "против"


Единствено не могат да бъдат приватизирани болници, но техни имоти с отпаднало предназначение – могат, стана ясно от обяснението.

Репортажа на Марта Младенова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна