Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания одобри строителството на АЕЦ "Хинкли поинт"

Британското правителство одобри плановете и съгласува условията за строителството на първата в страната атомна електростанция за последните 20 години - "Хинкли Поинт". Проектът се осъществява от частни компании. През юли решението беше отложено за есента поради някои възражения относно китайските инвестиции в британската атомна енергетика.

"Хинкли Поинт" ще бъде разположена на мястото на вече съществуващата АЕЦ в графство Съмърсет в Югозападна Англия. Ще се строи от консорциум начело с френската компания EDF, а като инвеститори ще участват китайски държавни компании. Две трети от разходите поема Франция, една трета - Китай. Стоителството ще струва 18 милиарда лири.
Станцията ще работи с два реактора, чийто срок на експлоатация ще бъде 60 години. Новата АЕЦ ще осигурява около 7 на сто от електроенергията, необходима на Обединеното кралство.

Критиците на проекта предупреждават за опасностите за околната среда. Аргумент против е и голямата вероятност разходите да се увеличат в процеса на изграждане на атомната централа.

Надеждите са, че ще бъдат създадени над 25 хиляди работни места.

Очаква се новата АЕЦ да заработи през 2023 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна