Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елен Герджиков: Трябва да се претеглят всички плюсове и минуси на кандидатурата на ГЕРБ за президент

Спекулира се с цифри покрай лесопарковата инвентаризация на Борисовата градина, казва председателят на СОС

| обновено на 16.09.16 в 09:58
Елен Герджиков
Снимка: БГНЕС


Ремонтите в София през следващата година ще бъдат съобразени с гражданите и движението в града, така че да не се правят ремонти на паралелни структури и да се задръстват някои от посоките в града. Това каза в интервю за "Хоризонт" председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Именно това по думите му е една от причините за отлагането на належащия и спешен ремонт на бул. "Дондуков", който обаче ще залегне в програмата за идната година. Булевардът ще бъде с нова визия, ще бъде обновена изцяло една от най-старите трамвлайни линии в София.

СОС ще разгледа строителната програма за догодина през ноември, а конкретните обекти в капиталовата програма ще станат ясни на по-късен етап.

Въпреки присъствието на 15 политически партии, обединени в пет политически групи, Столичният общински съвет постига консенсус по важните въпроси, свързани с развитието на София, без мултиплициране на големи скандали, заяви още Герджиков. Запитан дали има вероятност София да остане без кмет в навечерието на предзидентските избори, той посочи:

За мен е изключително важно да бъде намерена най-добрата кандидатура за президент, защото се намираме в, меко казано, сложна политическа обстановка и трябва да се претеглят всички плюсове и минуси. Да се претеглят плюсовете и минусите от последващи избори, или замяна на човека, който бъде номиниран, ако бъде избран от хората. Така или иначе е нормално да бъдат номинирани хора, които са работещи, на високи позиции, които са се доказали и имат доверието на обществото.

Относно напрежението около Борисовата градина председателят на СОС увери, че Подробният устройствен план ще гарантира развитието на парка без строителство и сеч и ще го освободи от несвойствени функции, които са били допуснати там - паркинги, ресторанти, автокъщи. Ще бъдат възвърнати и функциите на пустеещи обекти като Летния театър.

Все още не е готов финалният анализ на експертите от Лесотехническия университет, които обследват състоянието на дърветата и дават препоръки за изсичане на опасни дървета. Инвентаризацията на лесопарковата част се прави за пети път през последните 107 години, поясни Герджиков. Това задължение на Общината по думите му трябва да се спазва периодично през 10-15 години и цели съхраняване и подмладяване на гората. Докладът на специалистите ще бъде разгледан до края на годината.

Подробният устройствен план на район "Младост" защитава запазването на зелените площи. Той предвижда над 1 000 декара да са зелените площи, от които 117 декара - 127 имота, са частна собственост, стана ясно още от думите на Герджиков:

Приемайки този подробен устройствен план сме се ангажирали в следавщите 10-15 години да отчуждим тези имоти. това са имоти, предвидени за озеленяване. там е невъзможно да се допусне каквото и да било строителство.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна