Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 септември – Ден на София

| обновено на 19.09.16 в 11:47 БНР Новини
27
Снимка: Божидар Любенов
На 17 септември столицата на Република България чества своя официален празник, обявен за Ден на София, с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г. Това е и денят, в който християнската църква почита св. мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов. Но градът получава името си през Средновековието от раннохристиянската базилика „Света София“ – Премъдрост Божия.
Отбелязването на Деня на София тази година съвпада и с инициативата Европейски дни на наследството. За първи път идеята, да се фокусира вниманието на обществеността върху значението на културното наследство, се ражда във Франция – през 1984 г., и бързо добива популярност в цяла Европа.
Програмата, по повод Европейските дни на наследството, се реализира със съдействието на Министерство на културата, Френския институт в България и Столична община. За софиянци и за гостите на града, бяха отворени за свободно посещение Министерство на отбраната и Военния клуб - една от най-красивите сгради от началото на 20-ти век в София. И още над 30 емблематични здания, с красива архитектура, бяха посетени от любознателната публика, по време на Европейски дни на наследството.
За това как столицата посрещна своя празник, разказва по телефона г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София. А също и какво подготвиха за своята публика Софийската градска художествена галерия, Столична библиотека и Националната галерия, научаваме от разговора, отново по телефона, с Аделина Филева – директор на СГХГ, Юлия Цинзова – директор на Столична библиотека и Слава Иванова – директор на Националната галерия.





Снимки от Церемонията за връчване на Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата.
Автор на снимките: Божидар Любенов

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна