Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка седмица около 20-30 мигранти, влезли в България, се завръщат в родните си страни доброволно

Р. Стаменков: Мигрантите без квалификация ще останат в страните с по-слаба икономика, ако се въведе "синя карта"

Споразумението с Турция не дава цялостно решение на проблема с миграционната криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обикновено през летния сезон се наблюдава завишаване на броя на лицата, търсещи международна закрила, които преминават през границите. Това може най-лесно да се види по броя на хората, настанени в центровете.

Центърът в Бусманци, който е от затворен тип, е натоварен на 150 % от своя капацитет. Естествено, това е резултат и от ежедневните полицейски операции за противодействие на нелегалната миграция, но същевременно показва и висок процент на лица, пребиваващи нелегално и оставащи на територията на страната.

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ ръководителят на мисията в България на Международната организация по миграцията Радослав Стаменков. Съществен ефект за намаляването на броя мигранти има физическото затваряне на границата с Турция и повишената информираност на хората за реалните шансове да намерят работа в ЕС: 

Категорично може да се каже, че споразумението с Турция не дава цялостно решение на проблема с миграционната криза поради големия брой нелегални мигранти, намиращи се на територията на Европа до момента. Нараства и броят на лицата, които след като са установили ограничените възможности за реализация, заявяват желание да се завърнат в страните си на произход. 

Зависимостта на Европа от Турция трябва да се избегне и трябва да се търсят алтернативи, категоричен е Стаменков - разрешаване на военните конфликти и подобряване на ситуацията в Африка. Планът за връщане на бежанци в трети страни може да се определи като „удачен“, тъй като е финансово обезпечен и разчита на екипи с добра експертиза и изградена система от офиси. Идеята за „синя карта“ за бежанците може да концентрира квалифицирани бежанци в страните с по-висок жизнен стандарт, предупреди Стаменков:

Същевременно тези без професионална квалификация, които също са изключително много, ще останат в страните с по-слаба икономика като България, което ще доведе до едно допълнително натоварване на социалната, а и не само, система на страната.

Всяка седмица около 20-30 мигранти, влезли в България, се завръщат в родните си страни доброволно, допълни Стаменков.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени