Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата разследва бившия областен управител на София заради "Царските конюшни"

| обновено на 17.09.16 в 18:13
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата започна разследване срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев за три неизгодни сделки.

Освен сделката за т.нар "Царски конюшни", следователи ще проверяват и всички останали договори, подписвани от него до освобождаването му от поста

Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу Пенев, защото като длъжностно лице съзнателно е сключил неизгодна сделка за имоти частна държавна собственост и така е нанесъл значителна вреда за държавата. Основен предмет на разследването са три договора от 8 юли тази година, сключени от областния управител и "Евротрансбилд" ЕООД. 

С тях е прекратена съсобствеността между държавата и търговското дружество и идеални части от поземления имот с площ 1 376 кв.м. и 4 762 кв.м. на бул."Княз Александър Дондуков", както и идеални части от поземлен имот с площ 1 191 кв.м. на бул."Васил Левски" стават собственост на Янко Иванов - бивш председател на Управителния съвет на фалиралата КТБ. От прокуратурата твърдят, че чрез тези договори е била ощетена държавата. Разследването срещу Веселин Пенев е възложено на Столичното следствие, съобщават от държавното обвинение, както и че то трябва да приключи в двумесечен срок. Освен сделката за бившите царски конюшни, обект на прокурорски интерес са станали всички договори за разпореждане с имоти, държавна собственост и идеални части от такива имоти, сключени от Пенев в качеството му на областен управител. Разпоредено е да се изискат и всички договори за придобиване или наемане на движими вещи, в това число и автомобили, както и други сделки по разходване на държавни средства за доставки и услуги, сключени от бившия областен управител, пише в съобщението на прокуратурата. 

Скандалът около Веселин Пенев избухна преди малко повече от седмица, след като БСП обяви, че той е продал апепитен имот в центъра на София за 90 лева на кв.м. От опозицията поискаха някой да поеме отговорност и сезираха главния прокурор. Ден по-късно премиерът също се обърна към Сотир Цацаров и поиска оставката на Пенев. Пенев първо отказа, после я подаде, а Бойко Борисов незабавно я прие. 
Междувременно прокуратурата започна проверка. Партийните колеги на Веселин Пенев от РБ напомниха за презумцията за невиновност и призоваха министър-председателя да изчака резултатите от проверката, преди да назначи нов областен управител на София. Паралелно с това от правителството заявиха, че ще се опитат да развалят сделката за "Царските конюшни" с искане до СГС.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна