Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радомирски: През последните години изпитваме огромни затруднения с най-важните съседи в региона – Турция и Русия

ИИМО организира кръгла маса "Напрегнато съседство - страните от постсъветското пространство и ЕС"

Валентин Радомирски
Снимка: БГНЕС

Това, което става в Русия, се отразява не само в близките до нея региони, на които ще бъде посветена днешната кръгла маса, но и в Европа, и в целия свят, това заяви в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Валентин Радомирски, бивш посланик на България в Румъния и Молдова и анализатор по международните въпроси:

Още повече че след споразумението между САЩ и Русия за Сирия се получи нова динамика в световните отношения, тъй като за първи път от много години руснаците и американците подписват споразумение. Даже се появиха и спекулации, че приличат малко на пакта "Молотов - Рибентроп“, тъй като имат секретна част и веднага се появиха опасения да не би това да е предвестник на нова Ялта. Разбира се това е част от теорията на конспирациите, но въпреки това показва значението, което се отдава, включително дори и в САЩ, на новата роля на Русия.

Радомирски допълни:

Считам, че позицията на сегашното правителство – да държи "златната среда“ и да намери баланса между ЕС, Русия и Турция, е правилна, защото светът рязко се промени през последните години. Ние трябва да се съобразяваме с това, което оказва влияние върху нашите национални интереси. Очевидно е, че ние тук сме в близост до кризата в Сирия, до кризата в Украйна. През последните години изпитваме огромни затруднения с най-важните си съседи в региона – Турция и Русия. Това, наред с членството ни в НАТО и в ЕС, ни поставя често пъти в тежки ситуации, които трябва да бъдат решени.

Цялото интервю с Валентин Радомирски можете да чуете в звуковия файл.

Днес ще се проведе кръгла маса "Напрегнато съседство - страните от постсъветското пространство и ЕС", организирана от Фондация "Фридрих Еберт“ и Института за икономика и международни отношения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна