Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: Разширяването на ЕС се превърна в инерционна величина

Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС

На България не достигна самочувствието да аргументира свои позиции в Брюксел и външната ни политика се плъзна по по-леката и уютна опция – да се разтвори в общоевропейските политики. Това каза в интервю за "Хоризонт" бившият дипломат Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения. Съвместно с фондация „Фридрих Еберт“ институтът организира кръгла маса „Напрегнатото съседство - страните от постсъветското пространство и ЕС“.

Единствено разтварянето на традиционните политически, религиозни, етнически и други конфликти на Балканите в една по-широка общност като ЕС може да гарантира по-добрата сигурност на региона, коментира Кючуков:

Умората е налице и разширяването на ЕС се превърна в инерционна величина. Когато говорим за сигурността на Балканите, по-скоро става дума не за много Русия, а за малко Европа, или за синдром на повишената европейска недостатъчност в региона.

Терористичните заплахи, радикалният ислям, радикалната антизападна идеология на базата на религията са новият геополитически разлом, който е много по-голям по границите на евроатлантическо пространство в широкия му контекст, включващ и Русия, отколкото вътре в самото пространство.

След дълги колебания и хаотични действия започва да изкристализира единната визия на ЕС за защита на външните граници на Съюза, вместо изграждане на стени вътре в него, допълни още Любомир Кючуков. По думите му, в света цари фрагментация, спасяване поединично и егоизъм, а няма друг начин освен общите усилия за справяне с двата големи проблема – войните и бедността.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна