Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 24 септември: Ню Йорк

БНР Новини
Снимка: Анелия Кръндева

Започваме в/ с „Нирвана“ по случай 25-годишнина от издаването на култовия им албум „Nevermind“, след което яхваме мустангите и от Калифорния се понасяме към Източното крайбрежие, където ни очаква нашата Дума на деня, която дори още не носи днешното си име. Защото към 24 септември 1664 когато Републиката на Седемте обединени провинции или Нидерландската република официално предава на англичаните вече завладения от тях Нов Амстердам, той все още не е прекръстен на херцога на Йорк и бъдещ крал Джеймс II. Познахте: Ню Йорк – Голямата ябълка, градът, който никога не спи, един от ключовите центрове на съвременното изкуство, е герой на нашето предаване.
С Ангел Игов – писател, литературен критик, преводач и преподавател в катедра „Англицистика и американистика“ на Софийския университет, говорим за романа му „Кротките,“ който след като получи националната награда „Христо Г. Данов“ през пролетта, бе в кратката листа на номинациите за приза „Перото“, както и за градската култура/ градът в литературата.
В „Бележки върху календара“ ни очакват неони, шмайзери и мъпети. Почитаме и най-талантливия сред алкохолиците в литературата – Фицджералд, естествено. А музиката, отново посветена на Ню Йорк, е от Стинг & „Дъ Полис“, „Кийн“, Лайза Минели.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна