Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлана Ангелова: Очаква се до края на годината проектозаконът за социалните услуги да влезе в НС

Светлана Ангелова
Снимка: БГНЕС

До края на годината се очаква проектозаконът за социалните услуги да влезе в Народното събрание и да бъде приет. Новият закон цели създаване на един механизъм за по-добро планиране на потребностите и на разпределение на социалните услуги. Това ще подобри качеството и достъпа до тях, коментира пред "Хоризонт" в предаването “Преди всички“ заместник-председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Светлана Ангелова:

От няколко месеца активно се работи по нов закон за социалните услуги. Той е изключително важен, защото социалните услуги са един от основните инструменти за насърчаване на социалното включване. Необходимо е тези услуги да бъдат достъпни, гъвкави и адаптирани към нуждите на всеки потребител.

Въвеждането на един индивидуален подход при предоставяне на социалните услуги на база на индивидуалните потребности на лицата е много важно и по този начин тези услуги ще бъдат персонализирани. Това е свързано и с предлагането на конкретни дейности, от които лицата имат нужда, а не включването им в целия набор от дейности, които се осигуряват с една услуга, независимо че те не са им необходими. По този начин именно с този индивидуален подход по-ефективно ще се изразходват държавните средства, които се дават за финансиране на социалните услуги.

Светлана Ангелова обясни, че се планира нов начин на финансиране: Ще се променят стандартите за издръжка на всяка една социална услуга. Годишно се дават над 200 милиона лева за социални услуги. За следващата година предвиждаме с 11 милиона увеличение на средствата за социални услуги. Има нужда от преразпределяне на социалните услуги.

По думите ѝ има населени места, където се забелязва "пренасищане" със социални услуги, но има и такива, където има нужда от разкриването на нови услуги. Планира се промяна в посока на балансиране на нуждите и предоставените услуги.

Цялото интервю на Валерия Николова със Светлана Ангелова чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна