Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Декларации и изявления в НС заради изказването на руския депутат Пьотр Толстой

Снимка: БГНЕС

Пленарното заседание на НС започна с декларации и изявления по повод изказването на новоизбрания руски депутат Пьотр Толстой, че Русия може да купи цяла България, след като вече е купила половината ни Черноморие. Между парламентарните групи възникнаха спорове.

Цвета Караянчева поиска партията на руския президент Владимир Путин да се разграничи от изказванията на Пьотр Толстой. В декларацията си ГЕРБ посочиха, че евроатлантическата ориентация на страната ни е осъзнат избор. Оценява се помощта на руските военни по време на Освободителната война, но се подчертава, че тонът не предполага претенции към страната ни.

В подобен тон беше и декларацията, която изчетоха и РБ. Те призоваха правителството и външното ни министерство да поискат обяснение от Кремъл за позицията на руския депутат, както и проверка на съмнителни бизнес проекти в ключови сектори в страната.

От БСП отговориха също с декларация и обясниха, че управляващите в България са без характер и затова се стигало до пренебрежителното отношение. Те упрекнаха правителството, че в Брюксел не се прави нищо и не се защитават българските интереси на земеделците, както и че без допитване е било съобщено за парите от Европа за новите бежански лагери.

От "Атака" припомниха, че също са осъдили изказването на руския депутат. "Във всеки парламент има екзотици, които дрънкат каквото им падне", каза Станислав Станилов и припомни, че и президентът Росен Плевнелиев прави антируски изказвания, но руският парламент не се занимава с тях.

Депутатите започнаха обсъждането на държавната помощ за изплащане на дълга за АЕЦ "Белене". Предложението мина светкавично през ресорните комисии още вчера. Депутатите поканиха премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов на обсъждането.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна