Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Ненов, носител на "Пулицър": Често в работата ми се налага да снимам страха

Българският фотограф Стоян Ненов, който спечели награда "Пулицър" за снимка на бежанец, който се опитва да се качи на отпътуващ влак, откри първата си изложба в Чешкия център в София.

"1/320-а от секундата" е озаглавена изложбата на Стоян Ненов. Заглавието представлява една от популярните настройки на скоростта на фотоапарата. Тя е универсална и гарантира до 90% успеваемост при снимки на хора в движение. Хората в движение са и фокусът в изложбата на Стоян. 13 са снимките в изложбата му, разказа той:

Има снимки от самото пристигане в Атина, в Пиреос на фериботите, има снимки от гръцко-македонската граница от двете страни – от Идомени и от Гевгелия, има снимки от сръбско-унгарската граница. Аз съм бил и на други места по този маршрут, но финалната селекция включва тези снимки. Всички тези ситуации са наситени с много емоционални преживявания и аз гледам да се държа по-хладнокръвно, по-професионално и резултатът идва вече след като отмине всичко, но историите са такива. Има снимки и на страдащи, и на хора, на дечица, на семейства.

Стоян разказва, че често в работата си снима страха. Страхът в очите на хората, които попадат пред обектива му. Той самият не допуска състраданието да надделее в подобни ситуации:

Опитвам се, защото тогава човек губи професионалният си подход в една ситуация. В крайна сметка идеята е ти да представиш така, както се е случила ситуацията. Това е фотография на мига. Това е една 24-часова работа с огромно очакване и напрежение дали нещо няма да се случи. На Идомени, на гръцко-македонската граница, постоянно нещо се случваше. В един момент започваше междуетнически конфликт, в който те започват да се бият помежду си. В следващия момент пристигат помощи с храни. В друга точка на лагера дечица си играят.

И историята на самия кадър, за който в категория "Снимки от извънредни новини" Стоян Ненов получава "Пулицър":

Всеки ден имаше два или три влака. Струпването беше огромно – няколко хиляди човека. От тези хора няколкостотин се опитваха да се качат на всеки един от тези влакове, дори и по време на движение, имаше максимум 10 македонски полицаи, които се опитваха да въдворят някакъв ред. Това се случваше много често.

Децата са винаги позитивно настроени, каза още Ненов:

Те си играят и винаги са усмихнати. Това, което ми направи много хубаво впечатление в Гърция, че там самите хора са изключително позитивно настроени. А също и полицаите бяха изключително позитивно настроени, виждаха се усмивки.

Репортажа на Светослава Кузманова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна