Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9 души са ранени и 44 - арестувани след сблъсъци в американския град Шарлът

| обновено на 22.09.16 в 19:13
Снимка: БГНЕС

Началникът на полицията в американския град Шарлът Кер Пътни заяви, че 9 души са ранени, като един е в критично състояние, и 44 - арестувани след втори ден на сблъсъците между демонстранти и полиция, предаде Ройтерс. Недоволството избухна след смъртта на цветнокож, прострелян от служител на реда.

По-рано губернаторът на Северна Каролина Пат Маккрори обяви извънредно положение в Шарлът:

Обявих извънредно положение и Националната гвардия ще бъде изпратена, за да помогне на местната полиция. Ще бъдат изпратени и магистрални полицаи, за да окажат необходимата допълнителна помощ, преди всичко за защита на сградите, така че полицията да може да арестува тези, които причиняват щети на зданията и се опитват да навредят на хората в този чудесен град. Насилие, насочено срещу нашите граждани или полицаи, или разрушаване на имущество, не бива да се толерира.

Напрежението в Шарлът избухна, след като във вторник полицай застреля чернокожия Кийт Ламонт Скот, за когото органите на реда твърдят, че е имал оръжие и е отказал да се подчини на заповед. Близките на Скот обаче казват, че той е държал книга.
По време на протеста, който се проведе за втора поредна вечер, се наложи полицията да използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне множеството. Един човек беше прострелян при днешния протест и в момента е в критично състояние в болница. Медицински източници съобщиха за осем души, приети в болници - седем служители на реда и един цивилен. Из центъра на Шарлът продължават да се движат групи протестиращи.

Предишната нощ в сблъсъци с демонстранти пострадаха десетина служители на реда.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна