Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Заветите на историята" във Велико Търново - отворена цяла нощ

"Битката при Дряновския манастир" - автор Васил Горанов

В нестандартно време – от 23 часа тази вечер до изгрев слънце утре в изложбени зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново ще бъде представен уникален проект – художествен поглед върху българската история, озаглавен „Заветите на историята“. Сред авторите на идеята са Иван Кънчев, Марио Мишев, както и художникът Васил Горанов.  Изложбата е съпътствана от албум с картини на Горанов – от античните времена по нашите земи до новата история и войните за национално обединение.

Няма държава в света, която да е напълно независима, защото светът е сложен пъзел, но патриотизмът има място в мисленето на хората, убеден е историкът Марио Мишев от сдружение „Българска история“. В интервю за „Хоризонт“ той каза, че в съвременната реалност патриотизмът не е онова, което е бил преди сто години – да хванеш пушката на рамо, но е нещо много по-важно – то тлее в душите  ни и ни кара да бъдем по-уверени в себе си:

Аз се чувствам по-уверен в себе си, когато не се срамувам от произхода си.

Този празник според Мишев все още е подценяван, а неговото послание той нарече едно от най-смислените и най-приложими в настоящето.

Художникът Васил Горанов, чиито платна се включват в проекта, е автор на редица исторически картини. По думите му, „Заветите на историята“ е албум, който събира позабравени моменти от българската история и е насочен към младия човек:

Окото на съвременния човек не възприема нещата по начина, по който ние сме ги възприемали преди 40 години и като че ли историята на България има нужда да бъде преоткрита.

Пред „Хоризонт“ творецът разказа, че изложбата е в класически вариант, с малко подсилено сценично осветление, а размерите на някои картини достигат до внушителните два метра:

Това е едно визуализиране на историята ни, което дава сериозна автентичност на нещата.

Поглеждайки назад в историята ни, особено в новата след 1900 година - едни строят, идват други, разрушават до основи и започват отново.

Царевец е бил разрушен от българите след падането под турско робство, не от османците. Ние нямаме например Кьолнската катедрала, строена 300 години, нещо, събрало усилията на десетки поколения, обединени в една посока.

Двете мнения можете да чуете в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна