Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Параджишките архиви пазят телеграма за посрещането на Независимостта

Снимка: БГНЕС

В архивите на Регионалния исторически музей в Пазарджик е запазен документ, който свидетелства, че новината за обявяването на Независимото българско царство от княз Фердинанд Първи е посрещната възторжено. Това е много кратка телеграма и от нея разбираме, че на 23 септември е извършен молебен и парад на войската.

Телеграмата гласи: "Войската акламирана. Из града грамадна манифестация. Градът е окичен. Народът тържествува". Това разказа за "Хоризонт" д-р Румяна Кацарова, експерт в музея. По думите й, тези изречения, макар и кратки, пълно и ярко представят начина, по който пазарджишките граждани посрещат обявяването на независимостта.

Отдолу под Манифеста за обявяването на независимостта следват подписите на правителството и в списъка на подписалите го министри стои името на Михаил Такев като министър на вътрешните работи. Той е родом от Пещера, дългогодишен пазарджишки адвокат. Той влиза в народното събрание тъкмо от пазарджишката избирателна околия.

Провъзгласяването на независимостта, това е една самостоятелна българска дипломатическа акция, проведена по всичките правила на модерната политика и тя е връхната точка на усилията на поколения български политици, държавници и дипломати, казва още Румяна Кацарова.

С прочетената в църквата "Свети 40 мъченици" Декларация-манифест завършва съзидателният цикъл на възстановяването на българската държава, допълва експертът.

Според Кацарова, възстановяването на българската държава е резултат на феномен в българската политика и достоен пример за отговорно политическо поведение:

След 1879  до 1908 година, 30 години, всички български правителства, управляващи и опозиция, не са имали никакви различия по въпроса за обявяване на Независимостта на България.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна