Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Тенев: Засилва се разделението между хората, от които нищо не зависи и онези, които задават дневния ред

Снимка: colibri.bg

Исках да напиша роман, в който има елементи на трилър, на криминална интрига, политически трилър, но и история, която включва любов. Това каза пред "Хоризонт" за новоиздадения си роман писателят Георги Тенев. Основната част от сюжета на „Български рози“ е разположена в наши дни, има и поглед назад, към детството на героите, т.е. към последните 50 години, но главното време на действието е днес, отбеляза авторът. Заглавието беше част от афиша на празниците на културата Аполония 2016.

„Български рози“ говори за пътя към богатството, за постигането и непостигането на богатство и успех, за цената, която се плаща. Това е свързано с трупане на вина, на отговорност, включително на престъпления - така Георги Тенев очерта сюжетната рамка на своя роман и допълни:

Няколко от основните персонажи са от хората, за които смятаме, че от тях зависи политическият дневен ред. На другия полюс в книгата пък има хора, от които не очакваме нещо да зависи. И точно това кастово или класово разделение – че в нашето общество знаем къде се взимат решенията и къде не се взимат – това разделение винаги ме е тревожило. Колкото повече това разделение се засилва, толкова повече ме тревожи и мен. Затова съм се опитал да създам сюжет, в който тези неща се сблъскват, срещат се по неочакван начин.

Цялото интервю е в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна