Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейният фестивал "Усмихни се" подкрепя децата със специални потребности

Снимка: БГНЕС

Три дни ще продължи благотворителният семеен фестивал „Усмихни се“, организиран от фондация „Карин дом“ в подкрепа на децата със специални потребности. Събитието ще се състои в Морската градина на Варна, а специални гости ще бъдат Графа и Мария Илиева.

Предстоят много детски арт работилници, спорт, танци, музика, забавно езиково обучение. Ще има и импровизирана бирария и томбола с награди. Миналогодишното издание на фестивала събра за каузата 29 хиляди лева.

Опитваме се това да се превърне в добра традиция за семеен фестивал, заяви за „Хоризонт“ Веселина Василева, заместник-директор на „Карин дом“.

По думите й, тези инициативи освен начин на набиране на средства са и начин да се информира общността за децата със специални потребности и техните нужди да бъдат сред всички останали. От Карин дом се ангажират с кампании и обучения за учители в начални училища и детски градини, за да бъдат по-подготвени за работа с деца със СОП, а самите деца – по-безболезнено да се впишат в общообразователната среда.

Акцент в работата на „Карин дом“ са най-малките – децата от 0 до 3 години, защото ранната терапия на поведенческите затруднения и аутистични състояния е от голяма полза за последващото приобщаване в детската градина. Родителите се научават да развиват уменията, да контролират състоянията и да подпомагат развитието на своите деца със специфични нужди, стана ясно от казаното от Веселина Василева. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени