Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България с най-малък финансов недостиг на средства за извеждане от експлоатация на ядрени мощности

Българският представител в Европейската сметна палата Илиана Иванова заяви, че по-значимо оскъпяване се наблюдава при Словакия и Литва

Илиана Иванова
Снимка: БГНЕС

България трябва да осигури още 28 милиона евро за извеждане от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй". Сумата е изведена от специализирания доклад на Европейската сметна палата, който обобщава усвояването на евросредствата за извеждане от експлоатация на стари ядрени мощности. По-значимо е оскъпяването на процеса в Словакия и Литва, съобщи за "Хоризонт" Илиана Иванова, българският представител в Европейската сметна палата.

Анализът показва, че от 2010 година насам прогнозните разходи по извеждането на мощностите от експлоатация са се увеличили с 40% до 5,7 милиарда евро общо за трите държави. Най-голям дял от това прогнозно увеличение на разходите се регистрира при Литва. Същевременно прогнозните разходи за "Козлодуй" остават в голяма степен непроменени, посочи Иванова:

С пет години се изтегля крайният срок за извеждане от експлоатация и това води до намаляване на този първоначален разчет със 136 милиона евро, т.е. финансовият недостиг за България към датата на одита е от порядъка на 28 милиона евро. Сравнено с Литва, за "Игналина" - от порядъка на над милиард и половина евро и за Словакия - над 90 милиона евро. Тоест, за България наблюдаваме най-малък финансов недостиг, но това не бива да ни успокоява.

За периода 2011-2015 година наблюдаваме значително увеличаване не само на националното, но и на европейското финансиране, предвидено за извеждане от експлоатация, уточни още Илиана Иванова.

Идеята на доклада е да оцени цялостния напредък на трите държави, без да ги класира кой как се справя. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.