Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бан Ки-мун подкрепи решение на Кипърския въпрос в рамките на 2016 година

Бан Ки-мун, Анастасиадис, Акънджъ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решение на Кипърския въпрос в рамките на 2016 г. ще се търси в рамките на интензивни претговори подкрепени от ООН. Това бе потвърдено след критичната среща тази вечер в Ню Йорк между генералния секретар на международната организация Бан Ки-мун и лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ.

“Предстоящият период ще бъде критичен за Кипър. Времето е от съществено значение”, подчерта генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в изявлението си сред срещата с лидерите на двете кипърски общности, като обеща, че той и ООН “ще направят всичко възможно, за да се насърчи по-успешен резултат”.

Тристранната среща в Ню Йорк бе очаквана и оценявана като изключително важна за определянето на по-нататъшния ход на преговорите за обединяването на Кипър. Доказателство за значението й е и фактът, че тя продължи двойно по-дълго от предвидените първоначално 45 минути.

Ръководителят на международната организация похвали лидерите на двете кипърски общности за техните “забележителни усилия до момента и за постигнатия напредък”. Той приветства техния съвместен ангажимент да увеличат усилията си още повече, в съответствие с желанието им за постигане на цялостно уреждане на Кипърския въпрос през 2016 г. Бан Ки-мун призова Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ да продължат процеса "със смелост", като се възползват максимално от ситуацията, за да преодолеят нерешените въпроси без забавяне.

Двамата кипърски лидери ще ускорят преговорите след завръщането си в Кипър. Новият кръг обаче ще продължи без на масата да е сложена “пътна карта”. Анастасиадис и Акънджъ постигнаха значително сближаване по четири от преговорните глави, но остават двете най-конфликтни глави – за сигурността и гаранциите.

Лидерите на двете кипърски общности поискаха Бан Ки-мун да засили личната си ангажираност в процеса. Той обяви готовността си да ги подкрепи по всички въпроси, включително в международните измерения на проблема. Думите му бяха изтълкувани като отворена възможност за бъдеща международна конференция, на която ще се обсъдят международните аспекти на обединения федерален Кипър.

Президентът Никос Анастасиадис посочи, че е “напълно удовлетворен” от срещата. “Нашите усилия за решение ще продължат със същата решимост”, увери той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени