Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Джингозян: Корбин беше преизбран, защото кардиналните му леви идеи намират подкрепа сред обществото

Джереми Корбин
Снимка: БТА

Победата на Джеръми Корбин след конгреса на Лейбъристката партия във Великобритания не беше изненада. Той се ползва и изключително широка подкрепа в страната и сред членовете на партията. През последната година над 300 000 души се присъединиха към Лейбъристката партия.

Очевидно е, че неговите кардинални леви идеи и плановете за социална революция, които той предлага, намират широка подкрепа сред обществото.

Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Нишан Джингозян, който дълги години живее и работи в Лондон. Големият проблем между Корбин, депутатите и кмета на Лондон Садик Кан е в това, че те го обвиняват, че не е поел достатъчно активна капания преди референдума за Брекзит. Голяма част от гласувалите "за" оставането в ЕС са с леви убеждения и са очаквали по- категорична позиция.

Но как успя да привлече над 300 000 нови члена? Той предложи нова социална политика, обяви се против мерките за икономии, каза, че това е въпрос на избор и те не са обосновани от икономическа логика, започна програма за справяне с "гротесктните равнища на неравенство в обществото във Великобритания", обяви масирана подкрепа за бежанците в Европа и във Великобритания. Той многократно присъства на митинги в тяхна подкрепа. Върл противник е на участието на Великобритания в НАТО и е за признаването на Палестина. Поведе кампания с настояване Лондон да се извини за участието си в операцията през 2003 година.

Според Джингозян сблъсъкът за лидерството на партията е бил между ръководството ѝ и симпатизантите, които ясно са дали да се разбере, че искат, когато гласуват за лява партия, тя да отправя леви послания:

От него се очаква да спечели властта. Въпросът е, дали компромисите, които той ще трябва да направи в името на икономическата реалност и здравия разум, ще компрометират неговата идентичност и автентичност, защото той обеща неща, не знам доколко реални – минимално почасово заплащане от 10 лири на час, премахване на таксите в университетите, национализиране на енергийния сектор във Великобритания. Според анализатори само национализацията би струвала 185 милиарда паунда. Откъде ще се намерят тези средства?

Интервюто на Силвия Великова с Нишан Джангозян можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна