Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли консенсус за трасето на магистрала "Струма"

Снимка: БГНЕС

Необходимо е да се направят някои инженерно-геоложки проучвания преди започване на строителството на АМ "Струма", това коментира в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" проф. Николай Добрев, заместник-директор на Геологическия институт на БАН:

Целият район на АМ "Струма“ е сеизмично активен. Скалите също трябва да се изследват много детайлно, тъй като много важен етап при проектирането на тези съоръжения е инженерно-геоложкото проучване. В една голяма част от този участък трасето минава по малко по-различни геоморфоложки условия, но за да може да се каже какво точно може да се случи по време на строителството и експлоатацията на АМ "Струма“, трябва да се направи едно такова инженерно-геоложко проучване.

Добрев допълни още:

Тези проучвания са задължителни преди започване на строителството. По време на представянето на този проект ние забелязахме, че има един участък в северната част на източния вариант, в който скалите са с ниски квалификационни показатели и поради тази причина имаше някаква малка корекция в трасето, за да могат да се избегнат рисковите места, т.е. когато се прави едно такова проучване, е добре да се види кои са рисковите места и да се търси оптималният вариант, но при всички случаи всяко строителство през този район ще бъде трудно.

Цялото интервю с проф. Николай Добрев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна