Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ем. Фролошка: Изключително наложително е асансьорите да преминат през щателни проверки

Снимка: БГНЕС
Изключително наложително е асансьорите в България да преминат през щателни проверки. Голяма част от асансьорите от години са в състояние, което може да бъде определено като стряскащоТова каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" изпълнителният директор на фондация "Асансьорна безопасност" Емануаела Фролошка, след като снощи в нова сграда в столичния квартал "Свобода" падна асансьор и рани 5 души, които са се намирали в кабината.

По думите на Фролошка, от практиката се вижда, че когато се случи подобна трагедия, вината е комплексна както на фирмите, които поддържат съоръжението, така и на надзорните органи. Тя коментира снощния инцидент, като подчерта обаче, че трябва да се изчака констатацията на надзорните органи:

Това може да се дължи на дефект на машината, на лоша поддръжка или на лоша експлоатация.

Емануаела Фролошка беше категорична, че трябва да се търсят виновните:

Хората трябва да потърсят отговорност за това кой не си е свършил работата. Юридически това може да изглежда като наказателно производство, като единият вариант е разследването да се води срещу неизвестен извършител. Може да се заведат и граждански дела срещу виновните, които бъдат установени след разследването.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна