Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световните лидери отдават почит на израелския политик Шимон Перес

| обновено на 28.09.16 в 12:04
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Барак Обама отдаде почит на израелския политик Шимон Перес, който почина по-рано днес на 93-годишна възраст, предаде АФП. Обама нарече Перес приятел, който не искаше да се откаже от мечтата за мир между палестинци и израелци. "Има няколко души, с които споделяме този свят, променили курса на човешката история не само с ролята си в човешките събития, но и защото те разширяват нашето морално въображение и ни принуждават да очакваме повече от себе си. Моят приятел Шимон бе един от тези хора, се казва в изявлението на Обама.

Близкият изток изгуби ревностен защитник на мира и помирението. Той бе гений с голямо сърце, който използваше дарбата си, за да си представи бъдеще на помирението, не на конфликта, на икономическото и социално могъщество, не на гнева и безсилието, и една нация, един регион, и един свят, подкрепян от грижите и споделянето, а не разкъсван от илюзиите за постоянно надмощие и перфектна истина, думи на бившия американски президент Бил Клинтън.

Шимон Перес бе политически гигант, политик, който ще бъде определен като един от най-важните за тази епоха, или за всяка епоха, и когото обичах дълбоко – Тони Блеър, бивш премиер на Великобритания и бивш специален пратеник на Близкоизточната четворка.

Шимон Перес сега принадлежи на историята, която бе негов спътник по време на дългия му живот. Със смъртта на Шимон Перес Израел загуби един от най-видните си държавници, а мирът – един от най-ревностните си защитници – френският президент Франсоа Оланд.

Чрез непреклонните си решителност и принципи Шимон Перес помагаше за ръководството на своята любима страна през смъртоносните предизвикателства. Неговата вродена човечност и почтеност вдъхновяваха света и помагаха за проправянето на достатъчно широк път към мира, който бъдещите поколения ще извървят един ден, рамо до рамо – бившият президент на САЩ Джордж Буш.

Шимон Перес беляза Израел, както никой друг политик. Той служеше на своята страна в различни роли – със солидни принципи, когато бе засегната сигурността на Израел, и със силна воля, когато ставаше дума за напредъка на мирния процес с палестинците – германският президент Йоахим Гаук.

Израелският народ изгуби бащата, дядото на израелската нация. Светът изгуби човек, който се бори за мир и уважение. Шимон Перес, който заедно с Ицхак Рабин и Ясер Арафат спечели Нобеловата награда за мир, бе човек, който представлява една идея – идеята за мир и сътрудничество. Шимон Перес бе голям приятел на Европа – председателят на ЕП Мартин Шулц.

Това е една тъжна сутрин. Тъжна за всички нас. Няма глава от историята на държавата Израел, в която Шимон не е писал или участвал. Мъж, който бе символ на великия дух за своя народ – Шимон ни накара да погледнем далече в бъдещето. Като човек, той носеше цялата нация върху крилете на въображението, върху крилете на проникновението, и ние го обичахме – израелският президент Реувен Ривлин.

Скърбя за смъртта на обичания от нашата нация Шимон Перес, заедно с всички граждани на Израел, с всички евреи и с много други хора от целия свят. Нека почива в мир. Шимон Перес посвети живота си на независимостта на нашия народ. Като човек с въображение, той гледаше в бъдещето. Като човек на сигурността, той укрепваше силата на Израел по много начини, някои от които все още са тайна днес. Като човек на мира, той работеше до последните си дни, за да постигнем помирение с нашите съседи и за по-добро бъдеще за нашите деца – премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна