Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският опит в опазването на културното наследство ще се дискутира в София

Снимка: БГНЕС
В сряда вечер, от 18.30 часа ще се състои лекция дискусия, организирана от Френския институт и "Червената къща" в София. Събитието е посветено на търсенето на най-правилния начин за опазване на културното наследство. Темата на дискусията е "Как културното наследство да е едновременно достъпно, поддържано и защитено: опитът на Франция".

В предаването “Хоризонт до обед“ френският експерт по културно наследство, дългогодишен ректор във Висшето училище по архитектура в Нанси и гост лектор - Денис Гранжан, подчерта, че опазването на историческия център на даден град трябва да се основава на партньорство между общинските власти и държавата:

Смятам, че за културното наследство и за неговото опазване винаги имаме нужда от държавата. Единствено държавата има експертизата, която може да противостои на някои полемики или търкания, които на местни ниво ще се появят.

Денис Гранжан коментира, че не може да се копира един начин на действие от една страна в друга, но сравняването на една страна с друга, обогатява дебатите и окончателното вземане на решенията.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени