Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славчо Нейков: Правителството и парламентът трябва да бъдат поздравени за закона за заема на НЕК

Снимка: БГНЕС
Правителството и парламентът трябва да бъдат поздравени за закона за заема на НЕК за АЕЦ "Белене", заяви в предаването "12+3" по "Хоризонт" енергийният експерт Славчо Нейков:

Мисля, че и правителството и парламентът
трябва да бъдат поздравени. Правителството – че предложи този законопроект, а народните представители,  - че го гласуваха и че той вече е закон. Може ни си спомняте, че тази сутрин при дебата един народен представител нарече цялостната ситуация около темата АЕЦ "Белене" "бъркотия" и според мен този зайко е много важна стъпка към излизане от тази бъркотия.

Според мен законът е повече от необходим, защото той създаде реална база за по-нататъшните конкретни преговори, не само между НЕК и "Атомстройекспорт", но и между правителствата на България и Русия. Ще ви дам една прагматична илюстрация в това отношение в последните два месеца – при посещението на правителствената делегация в Иран, основното послания от иранска страна по темата за реакторите беше: "Първо се разберете с Русия", а руската позиция, която беше огласявана неколкократно,  беше: "Първо да се договорим за плащането, а после ще видим за всичко останало".

В конкретен план от гледна точка на това дали има празен чек, или не, моето мнение е малко по-различно – от една страна числата са конкретно указани в мотивите към закона и от друга страна, а от друга – самият закон в член втори фактически делегира правомощия на Министерския съвет да договори съвсем конкретни условия както за предоставяне, така и за възстановяване на помощта, която се визира. Така че моето виждане е, че числата са достатъчно конкретни, подходът е достатъчно конкретен. Но ако забелязвате, в дискусиите има едно общо виждане, независимо от разликите по интерпретациите и това е, че всички партии в парламента споделят виждането, че трябва да се плати максимално бързо, защото забавянето води само до трупане на суми.

На въпроса какво да се прави с оборудването за централа, Славчо Нейко отговори:

Да решат експертите, когато се види какво точно е положението, но министър Петкова много силно наблегна на един фактор, който мисля, че е основополагащ – трябва ад се търси консенсус. Този консенсус не е само за това какво да се прави с оборудването , това е консенсус какво е бъдещето на ядрената енергетика в България въобще и от тази гледна точка за мен вече нуждата от актуализирана енергийна стратегия е повече от очевадна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна