Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Ковачев: Кандидатурата на Кристалина Георгиева беше приета много добре в ЕП

Снимка: БГНЕС
Кандидатурата на Кристалина Георгиева беше приета много добре от Европейския парламент, заяви е предаването "Преди всички" по "Хоризонт" евродепутатът Андрей Ковачев:

Информацията от вчера за номинацията на госпожа Георгиева беше приета много радушно от представителите на Европейския парламент, включително от президента господин Марин Шулц. Така че мисля, че госпожа Георгиева тръгва с много силен старт. Между другото трябва да кажем нещо много интересно, че номинацията на госпожа Георгиева беше тема номер едно в две страни – в България, разбира се, и втората страна е Португалия. Защото португалският кандидат Гутериш наистина се чувства притеснен от влизането на този много силен играч – жена от Източна Европа, този път подкрепен от много по-сериозни страни или много повече страни. Знаете, че българският министър-председател направи своите сондажи, разговори преди това трудно решение и ние очакваме госпожа Георгиева да се представи добре на изслушването в Ню Йорк и след това на първото гласуване, което е с цветни бюлетини на 5 октомври. 

По отношение на това кога са правени тези сондажи, Ковачев каза:

Мисля, че господин Борисов и българското правителство беше изключително толерантно спрямо госпожа Бокова. Положи огромни усилия и съвсем справедливо и честно след четвъртото гласуване изказа на Министерския съвет своето мнение. В този период - между четвъртото и петото гласуване, се оформи и окончателното решение на българския министър-председател.

Относно това какво ще се случи, ако Георгиева загуби, Андрей Ковачев коментира: 

Нека не гадаем какво ще се случи след това. Не смятам, че по някакъв начин нейната репутация ще бъде накърнена. Напротив, от реакциите на моите колеги, виждам, че всички желаят успех и по никакъв начин не виждам, ако не се случи нещо, което не е това, което очакваме, ще си променят отношението към госпожа Георгиева.

Във връзка с това как България би могла да си осигури подкрепата на Русия при гласуванията, евродепутатът коментира:

Мисля, че всеки, който може да прави анализ, ще направи анализа, че един ден преди обявяването на решението на българското правителство беше проведен съответният разговор и след това беше решена номинацията на госпожа Георгиева.

Интервюто с Андрей Ковачев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна