Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Петрова: Трябва да има много социални услуги за децата в конфликт със закона

Снимка: Емил Николов

Трябва да има много социални услуги за децата в конфликт със закона, заяви в предаването "Хоризонт до обед" Нели Петрова от Института за социални дейности и практики. Тя коментира промените в областта на детското правосъдие, които предвиждат премахване на възпитателните училища и домове и замяната им със социални центрове: 


Предвижда се да се създадат такива местни агенции, като възпитателна работа, които да бъдат отново към общините, и съдът да определя мерки, възпитателни, но също така има и възможност за отклоняване, каквито и сега има. И всъщност се очаква по новия закон да се развият специализирани услуги за деца. Всичко това се отнася до децата от 14 до 18 години, т. е. тези, които имат наказателна отговорност. Това е голяма разлика със стария закон, който всъщност третираше деца от 7 или 8 години. Ние много настоявахме, всички неправителствени организации и експерти, че децата до 14 години каквито и прояви да имат би следвало да се приемат като деца в риск и да бъдат обект на системата за социални услуги, за закрила. Тези центрове, би трябвало това да е мярка, която да се прилага в краен случай.

За разлика от възпитателните училища и интернати, първо те би трябвало да бъдат доста по-малки. На следващо място се надяваме, но тук вече е голям проблемът, според мен, и риск, като се има предвид какво се случва в центровете за настаняване от семеен тип, настаняването на деца в затворена среда има смисъл само, ако през този период, първо, това да е много ясен период и да не е повече от 6 месеца, както се предвижда от закона. И през това време да бъде наситен с изключително интензивна професионална подкрепа, така че да има промяна.

Нели Петрова очаква съпротива към законовите промени:

Първо, този закон сега ще бъде обсъждан. За съжаление от опита, който имам, аз очаквам големи съпротиви. Твърде много правната общност се съпротивлява, съпротивляват се и действащите комисии, действащите структури по стария закон, може би в известна степен МВР. Една от причините е, че всяка промяна става трудно. Другата голяма причина е, че този закон всъщност е с нова философия, изисква промяна в мислене, в отношение, в разбиране на работата.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени