Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинацията на Кристалина Георгиева и вътрешнополитическото ѝ влияние

СнимкаТемата с номинацията на Кристалина Георгиева не е само външнополитическа. Тя е и вътрешнополитическа, защото видяхме как се разви цялата сага около номинирането ѝ.

Това каза за предаването "12+3“ по "Хоризонт“ журналистът Светослав Терзиев.

От преди може би повече от година и половина Кристалина Георгиева е скритият, тайният кандидат за поста генерален секретар на ООН. Тя разкри най-напред това още през април м.г. пред базираното в Брюксел американско списание „Политико“ и  след това даде много знаци, с които показа, че всъщност отдавна е в кампанията, участва много силно и зад гърба и са и президентът, и министър-председателят, и дипломатите.

Според Терзиев, Георгиева е влязла в надпреварата "с взлом“ и "през задната врата“, а кандидатурата ѝ е подкрепена изключително от Германия. Той очаква кандидатурата да бъде "спъната“ от Великобритания, а вероятно и от Франция, тъй като  е обещала реформа в структурата на ООН, без да се консултира с тях. Германия пък отдавна иска да стане постоянен член на Съвета за сигурност на организацията.

СнимкаЖурналистът Веселин Стойнев очаква номинацията на Георгиева да доминира на политическата сцена и да се отрази негативно на развитието на кандидат-президентската кампания

Най-нелепото, в случая, е да се твърди, че, видите ли, едната кандидатура била обединяваща, а другата била разединяваща. В България няма как, която и да е кандидатура да е разединяваща, защото разделението в ляво и дясно, комунисти и антикомунисти продължава и ще продължи сигурно докато не бъде изобщо заличен споменът от последните 45 години.

Стойнев прогнозира, че евентуално по-слабо представяне на Георгиева от Бокова на изборите за генерален секретар на ООН би могло да има слаб негативен ефект върху изборните резултати за ГЕРБ на кандидат-президентските избори.
Разговора можете да чуете от звуковия файл.



Горещи теми

Войната в Украйна