Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път български филмови проекти участват в най-големия кинопродуцентски форум в САЩ

Манхатън. Сърцето на Ню Йорк. В района “Челси” избухва бомба. Изпочупени прозорци, ранени и изплашени хора, паника и страх. Бомбата избухва на метри, на съседния ъгъл до кино “Синеполис Челси”. Целият район е отцепен в продължение на няколко дни.
Звучи като откъс от филмов сценарий, но за съжаление е документална картина от живота на Ню Йорк в края на септември 2016 г. На това място и по това време трябваше да започне най-големият филмов фестивал на българското кино в САЩ. За него разказва.Жана Караиванова:

Отпадна ни едното събитие за понеделник, но във вторник вече се нормализираха нещата. Публиката беше малко притеснена да дойде там, но след това слава Богу се нормализира. Завършихме с препълнени салони на документалните филми - разказва актрисата Жана Караиванова, директор на фестивала “София индипендънт филм фестивал Ню Йорк 2016.” Това е 12-то издание на фестивала, който за тези години е предоставил на зрителите в мегаполиса да видят над 200 филма от съвременното българско кино:  

В случая ние показахме филми от 2016 - 2015 г. Това, което е различното е , че за първи път тази година нашият фестивал беше конструиран по-скоро като съпътстващо събитие на представянето на българските проекти на най-големия кинопродуцентски форум в САЩ.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Елена Цанева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна